✓ Specialist in Truck Care Products

Veilig & snel betalen

5 Manieren om beslagen autoruiten te voorkomen

5 Manieren om beslagen autoruiten te voorkomen - Truckssupply
Het is vroeg, donker en koud, je stapt je vrachtwagen (of auto) in en komt er al snel genoeg achter dat alle autoruiten / vrachtwagenruiten beslagen zijn. Ook dat nog! Gelukkig zijn er meerdere oplossingen om condens op je ruiten te voorkomen. In dit artikel kijken we naar de reden waarom je ruiten en ramen beslaan en wat je er tegen kunt doen. 

De reden achter beslagen autoruiten

Condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in je auto in aanraking komt met het koude glas van de autoruiten. Dit gebeurt vooral als het buiten koud is en de temperatuur binnenin de auto hoger is.

 

De twee belangrijkste dingen die bijdragen aan condensatie zijn temperatuurverschillen en vochtigheid. Als het buiten koud is en binnen warm, heb je de perfecte omstandigheden voor condensatie. En hoe vochtiger de lucht in je auto, hoe meer condens je zult zien.

 

Dus, als je autoruiten en/of vrachtwagen ruiten beslaan, is dat gewoon de natuur die haar ding doet: warme, vochtige lucht die in contact komt met koud glas.

5 tips tegen beslagen autoruiten

Van eenvoudige trucjes tot handige producten, deze tips zullen je helpen om je autoruiten helder te houden, ongeacht het weer! Zo hoef je niet steeds te wachten tot het zicht beter is en kun je meteen de weg op.

  1. Zorg er voor dat je ruiten schoon zijn: Vuil en vet kunnen de vorming van condens bevorderen, regelmatig schoonmaken helpt om dit te voorkomen! De glass cleaner van Truckssupply verwijderd eenvoudig vet, nicotine en andere aanslag. Een must-have dus!
  2. Gebruik de juiste doeken: Door de juiste doeken te gebruiken bij het schoonmaken zorg je ervoor dat je ruiten ook echt schoon zijn door het juiste absorberende vermogen van het doek, anders blijft de condens door het achtergebleven vuil, snel terug blijven komen.
  3. Laat frisse lucht binnen: Zorg voor voldoende ventilatie in je  vrachtwagen en/of auto door af en toe de ramen te openen. Hierdoor kan vochtige lucht ontsnappen en wordt de lucht binnenin de auto ververst.
  4. Houd de luchtvochtigheid onder controle: Gebruik een luchtontvochtiger of zet de airconditioning aan om de luchtvochtigheid in je auto te verminderen. Droge lucht zal minder snel condensatie veroorzaken op de autoruiten.
  5. Gebruik een vocht absorberende zak: Plaats vocht absorberende zakken, zoals zakjes met silica gel of vocht absorberende korrels, in je auto om overtollig vocht te absorberen en condensatie te verminderen.

Conclusie

Condensatie ontstaat dus wanneer warme, vochtige lucht in je auto en of vrachtwagen in contact komt met het koude glas van de autoruiten, vooral in koude en vochtige omstandigheden. Gelukkig zijn er enkele maatregelen die beslagen autoruiten tegengaan! In het kort:

  • Houd je autoruiten schoon met Glass Cleaner.
  • Doe dit door gebruik te maken van de juiste doeken zoals de Glass Towel.
  • Gebruik eventueel een anti-condens spray.
  • Zorg voor ventilatie door af en toe ramen te openen.
  • Beheers de luchtvochtigheid door je airco aan te zetten.
  • Plaats vochtabsorberende zakken in je auto.